Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kultur Koleji

Büyükbelen’de ceviz hasadı traktör kuyruklarıyla sürüyor

🔊 Haberi Sesli Dinle Hazır ▶ Dinle ⏸ Duraklat ⏹
Şehrazat Künefe
Haberi Sesli Dinle Hazır

Bilecik’in Gölpazarı ilçesine bağlı Büyükbelen köyünde yetiştirilen cevizler, sabahın erken saatlerinden itibaren alıcılarla buluşturuluyor. Ürünlerini 4 ayrı toptancıya teslim etmek isteyen üreticiler, traktörleriyle alım noktasına gelince uzun araç kuyrukları oluşuyor.

Bin metre rakımlı köyde ’Chandler’ cinsi ceviz yetiştiren üreticiler, hasat için günün ilk saatlerinde bahçelerinin yolunu tutuyor. Ağaçların altına örtü seren çiftçiler, dalları traktör yardımıyla silkerek cevizleri yere düşürüyor. Toplanan ve temizlenen ürünler çuvallara doldurulduktan sonra traktörlere yükleniyor. Haftanın belirli günlerinde köye gelen alıcılara götürülen cevizler, kantarda tartılarak teslim ediliyor. Kilogramı 40 liradan alınan ürünler, kamyon ve tırlarla depolara taşınıyor. Üreticilerin kantar önünde traktörleriyle beklemesi zaman zaman uzun kuyruklara neden oluyor.

Her akşam 4 tır yola çıkıyor

Sakarya’dan ceviz almak için köye gelen Mehmet Altın, bu yıl 400-500 ton arasında ceviz almayı planladığını belirtti. Ürünün her gün tırlarla köyden gönderildiğini anlatan Altın, “Büyükbelen halkı bu sene güzel ceviz üretmiş. Alana, satana, yiyene, tüm Türkiye’ye hayırlı olsun. Benim de kendi ceviz bahçem var. İkliminden, rakımdan ürünler güzel. Köylümüzün verdiği emek belli zaten, insanların elinden belli” dedi.

Yıllık 500-600 ton civarında ceviz üretiyoruz

Ceviz üreticisi Turgut Kayabaşı, köyde yaklaşık 100 bin ceviz ağacı bulunduğunu belirterek, “Köyümüzde yaklaşık 100 bin ağaç, yıllık 500-600 ton civarında ceviz çıkartıyoruz. Cevizlerimiz çok güzeldir” diye konuştu.

100 bin civarında ağacımız vardır

Mustafa Şahin de köylerinin Bilecik yöresinin en yüksek yerleşimlerinden biri olduğunu ifade ederek, “Bilecik yöresinde en yüksek olan köyümüzdür. Cevizi çok iyidir, içi dolgundur. 100 bin civarında ağacımız vardır. Her akşam 4 tır kalkmaktadır. Fiyatı 40 TL’den yaş ve kabuklu olarak vermekteyiz” ifadelerini kullandı.