Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, göreve başlamasının ardından ilk basın toplantısını düzenleyerek üniversitenin öğrenci ve personel sayıları, sağlık hizmetleri, devam eden yatırımları ve yeni dönem projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Üniversitede 29 bin 912 öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Ulusoy, yüzde 100 dolulukla hizmet veren hastane için katlı otopark yapılacağını ve Tıp Fakültesinin elektrik ihtiyacının yüzde 25’inin güneş enerjisinden karşılanmasının hedeflendiğini söyledi.
18 Ağustos 2026’da rektörlük görevine atanan Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, 13 yerleşkedeki birimlerle görüşerek ihtiyaçları yerinde tespit etmeye başladıklarını ifade etti. Üniversite, sanayi ve kamu kurumları arasındaki iş birliklerini geliştireceklerini belirten Ulusoy, kalite odaklı eğitim, topluma katkı sağlayan araştırmalar ve sürdürülebilir akademik başarıyı yeni dönemin öncelikleri arasında sıraladı.
Basın mensuplarıyla ilk kez bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Ulusoy, gazetecilerin şehrin “gözü, kulağı ve sesi” olduğunu söyledi.
“29 bin 912 öğrencimize eğitim veriyoruz”
BEUN bünyesinde 13 kampüste 16 fakülte, 1 devlet konservatuvarı, 3 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ve 35 uygulama ve araştırma merkezi bulunduğunu aktaran Ulusoy, 14 Ekim 2026 itibarıyla 69 ülkeden gelen bin 345 uluslararası öğrenciyle birlikte toplam 29 bin 912 öğrencinin eğitim gördüğünü açıkladı.
Üniversitede 16 bin 449 lisans, 11 bin 37 ön lisans ve 2 bin 426 lisansüstü öğrencinin bulunduğunu belirten Ulusoy, bugüne kadar 125 bin 130 öğrencinin mezun olduğunu bildirdi. Akademik kadroda 190 profesör, 161 doçent, 361 doktor öğretim üyesi, 290 öğretim görevlisi ve 336 araştırma görevlisinin yer aldığını söyleyen Ulusoy, üniversitede toplam bin 338 akademik ve 2 bin 454 idari personelin görev yaptığını kaydetti.
2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarına göre yüzde 99 kontenjan doluluk oranına ulaşıldığını açıklayan Ulusoy, Türkiye’nin 81 ilinden 5 bin 480 öğrencinin BEUN’a yerleştiğini ifade etti.
Hastanede günlük sağlık hizmetleri sürüyor
BEUN Hastanesinin 618 yatak ve 26 klinikle üçüncü basamak sağlık hizmeti sunduğunu aktaran Ulusoy, hastanede 2025 yılında 814 bin 98, 2026’nın ilk altı ayında ise 410 bin 193 hastaya hizmet verildiğini açıkladı. Ulusoy, üniversite hastanesinin yüzde 100 kapasiteyle çalıştığını belirtti.
Sağlık personeli sayısının 2022’deki bin 982 seviyesinden 2026’nın ilk yarısında 2 bin 181’e yükseldiğini söyleyen Ulusoy, akademik sağlık çalışanı sayısının da 425’ten 568’e çıktığını bildirdi.
Hastanenin teknolojik altyapısının güçlendirildiğini belirten Ulusoy, hizmet alımıyla kurulan ikinci MR cihazı sayesinde hastaların aynı gün MR çektirebildiğini söyledi. İkinci radyoterapi sisteminin de hizmete alındığını açıklayan Ulusoy, Kanser Araştırma ve Tanı Merkezindeki robotik kemoterapi ünitesinde günlük 40 hastaya kadar tedavi uygulanabildiğini aktardı.
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi, Çocuk Göğüs, Çocuk Kardiyoloji ve Çocuk Nöroloji polikliniklerinin açıldığını kaydeden Ulusoy, Kemik İliği Merkezinin ruhsatının alındığını ve İnme Merkezi Ünitesinin tamamlandığını bildirdi.
Sağlık kampüsüne katlı otopark yapılacak
İbni Sina Kampüsünde yapımı süren yatırımlar hakkında bilgi veren Ulusoy, dört katlı ve 7 bin 600 metrekare kapalı alana sahip ek poliklinik binasının inşaatının devam ettiğini söyledi. Eczacılık Fakültesi için planlanan yaklaşık 9 bin 700 metrekarelik merkezi derslik ve laboratuvar binasının da yapımının sürdüğünü belirtti.
Hastane girişinden kütüphaneye uzanan yolun bakım ve onarımının tamamlandığını açıklayan Ulusoy, sağlık kampüsündeki otopark sorununu çözmek amacıyla modern bir katlı otopark projesi yürüttüklerini ifade etti. Projeyle hasta yakınları, ziyaretçiler ve personelin yaşadığı araç yoğunluğunun azaltılması hedefleniyor.
Karadeniz Ereğli Doruk Kampüsünde Ereğli Eğitim Vakfı iş birliğiyle 13 bin 761 metrekare kapalı alana sahip binaların inşaatının sürdüğünü aktaran Ulusoy, Çaycuma Kampüsünde yağış sonrası oluşan su birikintilerinin belediye ve İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmasıyla giderildiğini söyledi.
Tıp Fakültesinin elektriğinin yüzde 25’i güneşten sağlanacak
Çaycuma Meslek Yüksekokulu yerleşkesinde yaklaşık 24 bin metrekarelik alanda kurulan güneş enerjisi santralinin 1500 kWe (1861,2 kWp) kapasiteye sahip olduğunu belirten Ulusoy, tesisin tamamlanarak hizmete sunulduğunu ifade etti.
Ulusal şebeke üzerinden Tıp Fakültesine aktarılacak enerjiyle fakültenin yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’inin yenilenebilir kaynaklardan karşılanması planlanıyor. Santralin yaklaşık 25 yıl enerji üretmesi öngörülürken, tesisin öğrenciler ve akademisyenler için araştırma ve uygulama alanı olarak da kullanılması hedefleniyor.
Endüstriyel kenevir projesi üretim aşamasına taşınacak
Çaycuma’da endüstriyel kenevir yetiştiriciliği ve işlenmesine yönelik “Yeşil Hazine / Endüstriyel Kenevir Zonguldak Modeli” projesinin yeniden başlatılacağını açıklayan Ulusoy, geçmişte altyapısı hazırlanan ancak üretime geçemeyen çalışmanın sahada uygulanacağını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığından 31.07.2024 tarihinde resmi ekim izinlerinin alındığını aktaran Ulusoy, tohum ve lif soyma, soğuk pres yağ sıkım ve öğütme makinelerinin hazır olduğunu söyledi. Kenevirden ilaç sanayisi ve yapı malzemeleri gibi alanlarda kullanılabilecek ürünler geliştirilmesi hedefleniyor.
Çaycuma Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulunda bin 200 metrekarelik alanda 27 farklı meyve ve tıbbi aromatik bitki yetiştirildiğini bildiren Ulusoy, lavanta ve atık yağlardan üretilen sabun ile kolonyanın ticarileştirilmesi için de çalışma başlatıldığını kaydetti.
Akademik atama kriterlerinde düzenleme
Ulusoy, önceki dönemde 2027’den itibaren uygulanması planlanan akademik atama kriterlerinin bir yıl ertelendiğini açıkladı. Böylece mevcut kriterlerin uygulanmaya devam edeceğini belirten Ulusoy, yayın ve akademik yeterlilik şartlarını tamamlayan akademisyenlerin kadro başvurularında hak kaybı yaşamalarının önüne geçildiğini söyledi.
Üniversitenin kurumsal internet sitesinin yeni tasarımının kısa süre içinde kullanıma sunulacağını aktaran Ulusoy, mezunların kariyer süreçlerinin izlenebilmesi amacıyla dijital mezun takip sistemi oluşturulması için de çalışma yürütüldüğünü bildirdi.
Bilimsel projelerde 200’ün üzerine çıkılması hedefleniyor
BEUN tarafından bilimsel araştırmalara sağlanan kaynaklara ilişkin verileri paylaşan Ulusoy, 2025 yılında 194 projeye 109 milyon 811 bin 45 lira, 2026’da ise şu ana kadar 176 projeye 75 milyon 948 bin 185 lira aktarıldığını açıkladı.
Yıl sonuna kadar desteklenen proje sayısının 200’ün üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Ulusoy, bunun 110 milyon liranın üzerinde kamu kaynağı kullanılması anlamına geleceğini söyledi.
2026 yılında 11 patent başvurusu yapıldığını, 4 patent ile 1 faydalı modelin tescil edildiğini aktaran Ulusoy, TÜBİTAK programlarında 5 projenin kabul edildiğini ve 3 uluslararası proje desteği sağlandığını kaydetti.
Zonguldak Teknoparkta bugüne kadar 75 firmanın faaliyet gösterdiğini ve 120 projeye ev sahipliği yapıldığını belirten Ulusoy, bölgede 300 kişinin istihdam edildiğini, aktif 43 firmayla AR-GE, inovasyon ve teknoloji odaklı çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
Teoman Duralı’nın baba evi bilim ve kültür merkezine dönüştürülecek
Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı’nın Kilimli ilçesine bağlı Kuzyaka Mahallesi’ndeki baba evinin, “Teoman Duralı Felsefe-Bilim Evi ve Müze Projesi” kapsamında düzenleneceğini açıklayan Ulusoy, Cumhurbaşkanlığı kararıyla üniversiteye tahsis edilen yapının müze ve bilim merkezi olarak kullanılacağını söyledi.
Restorasyon ve içerik planlama çalışmalarının sürdüğünü aktaran Ulusoy, projenin İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun bilimsel danışmanlığında yürütüleceğini belirtti. Teoman Duralı adına lisansüstü tez ödülleri sistemi oluşturulacağını kaydeden Ulusoy, Zonguldak’ın kültürel ve ekonomik yapısını ele alan akademik araştırmaların destekleneceğini ifade etti.
Öğrencilere aylık 11 bin 294 lira burs
Çaycuma Kampüsündeki Açık Deniz Sondaj Teknolojisi ve Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi programlarının enerji sektörüne teknik personel yetiştirdiğini belirten Ulusoy, bu bölümlerde eğitim gören öğrencilere TP-OTC tarafından aylık 11 bin 294 lira burs verildiğini açıkladı.
Çatalağzı beldesindeki enerji firmasıyla iş birliği içinde Zonguldak Meslek Yüksekokuluna yeni bir eğitim binası kazandırılması için çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Ulusoy, mezunların iş hayatına geçişini kolaylaştıracak programlara ağırlık verileceğini bildirdi.
İngilizce Öğretmenliği Yüksek Lisans Programı ile Tıbbi Biyoloji Doktora Programının eğitim vermeye başladığını aktaran Ulusoy, bütünleşik yüksek lisans uygulaması sayesinde lisans öğrencilerinin mezuniyet öncesinde yüksek lisans dersleri alabileceğini belirtti.
Almanya’daki Siegen Üniversitesi ile Erasmus+ kapsamında öğrenci ve akademisyen değişimini içeren bir iş birliği planlandığını açıklayan Ulusoy, üniversitenin mevcut Erasmus+ anlaşma sayısının 220’ye ulaştığını kaydetti.
COP31’de BEUN’un 11 projesi yer alacak
BEUN’un 2025 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından beş yıl süreyle tam akreditasyon aldığını belirten Ulusoy, üniversitenin THE Sustainability Impact 2026 sıralamasında dünya genelinde 601-800 bandında bulunduğunu söyledi.
SCImago 2026 Türkiye sıralamasında 17 basamak yükselerek 64’üncü sıraya çıktıklarını açıklayan Ulusoy, 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde düzenlenecek COP31 YÖK Pavilyonu’nda üniversitenin iklim krizi ve çevre konularında hazırladığı 11 projenin yer alacağını bildirdi.
Stanford Üniversitesi tarafından yayımlanan dünyanın etkili bilim insanları listesinde BEUN’dan 11 akademisyenin bulunduğunu aktaran Ulusoy, araştırma ve yayın faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti.
Bu yıl 951 öğrenciye yüz yüze psikolojik destek
Öğrencilere sunulan psikolojik danışmanlık hizmetlerine ilişkin bilgi veren Ulusoy, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi aracılığıyla bu yıl 951 öğrenciye yüz yüze destek verildiğini, sene başı tarama anketine ise 17 bin 260 öğrencinin katıldığını açıkladı.
Farabi ve İbni Sina kampüslerinde her akşam saat 22.00’de çorba ikramının sürdüğünü belirten Ulusoy, sportif faaliyetlerin artırılması amacıyla tesislerde yenileme çalışmaları yapılacağını söyledi. Farabi Kampüsündeki kapalı spor salonunun kapasitesinin artırılması ve açık tenis kortlarının üzerinin kapatılması planlanıyor.
İncirharmanı Kampüsündeki Yabancı Diller Yüksekokulu binalarında da altyapı iyileştirmeleri yapılacağını aktaran Ulusoy, öğrencilerin sosyal imkânlarını geliştirmeye yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Sürekli Eğitim Merkezi Zonguldak halkına açılacak
Sürekli Eğitim Merkezinin faaliyet alanının genişletileceğini açıklayan Ulusoy, merkezin yalnızca üniversite mensuplarına değil, Zonguldak halkının tamamına hizmet vermesi için çalışmalar yürütüleceğini söyledi.
Spor, el sanatları, yabancı dil ve mesleki beceriler gibi farklı alanlarda eğitim programları düzenleneceğini belirten Ulusoy, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ile iş birliği kapsamında öğrencilere yönelik çevre ve doğa koruma çalışmalarının da gerçekleştirileceğini ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, üniversitenin akademik kapasitesini geliştirmek ve kentle bağlarını güçlendirmek amacıyla çalışmaların devam edeceğini belirterek basın mensuplarına teşekkür etti.





