Kocaeli’de kadın muhtarlara yönelik düzenlenen seminerde iklim değişikliği, geri dönüşüm ve sıfır atık uygulamaları ele alındı. Programda ayrıca mahallelerde karşılaşılan çevre sorunları ile bunlara yönelik çözüm önerileri değerlendirildi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit’te bulunan Muhtarhane binasındaki programa Kocaeli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Tuğba Yılmaz, Çevre Mühendisi Banu Saygın Çeliker, Büyükşehir Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı yetkilileri ve kadın muhtarlar katıldı. Seminerde, Türkiye’de ve dünyada uygulanan sıfır atık çalışmalarından örnekler aktarılırken atıkların ayrıştırılması, geri dönüşümün yaygınlaştırılması ve mahallelerdeki sıfır atık toplama noktalarının kullanımı hakkında bilgi verildi.
Mahallelerin çevre sorunları değerlendirildi
Kadın muhtarların mahallelerinde yaşadıkları çevre sorunları ile sıfır atık uygulamalarına ilişkin talepleri toplantıda ele alındı. Çevre kirliliğinin önlenmesi, atıkların uygun şekilde toplanması ve vatandaşların çevre bilincinin artırılması konularında görüş alışverişi yapıldı. Muhtarların mahalle sakinleriyle doğrudan iletişim kurduğu belirtilerek, çevre çalışmalarının yaygınlaştırılmasındaki rollerine dikkat çekildi.
Sıfır atık çalışmaları iş birliğiyle yürütülüyor
Sanayi kenti Kocaeli’de çevrenin korunması ve sıfır atık bilincinin geliştirilmesi amacıyla valilik, büyükşehir belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve sanayi kuruluşlarının iş birliğinde çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi de atıkların azaltılması ve geri dönüşümün yaygınlaştırılmasına katkı sağlıyor. İzmit, Kartepe, Körfez, Başiskele, Derince ve Gölcük ilçelerinden kadın muhtarların katıldığı seminerlerin ikinci etabının önümüzdeki hafta Gebze bölgesinde sürdürülmesi planlanıyor.





