Düzce’nin Gümüşova ilçesine bağlı Yeşilyayla Köyü’nde sürdürülen tarımsal faaliyetler yerinde incelendi. Çalışmalar kapsamında 2 dekarlık alanda 800 yaban mersini bitkisi yetiştirilirken, 38 dekarlık alanda kurulacak aronya bahçesi için arazi hazırlıkları devam ediyor.
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, köydeki tarımsal işletmeleri ziyaret ederek üretim süreçleri ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
İncelemelerin ilk adresi, yaban mersini üretimi yapılan işletme oldu. Burada 2 dekarlık alanda damla sulama sistemi kullanılarak saksılarda 800 yaban mersini bitkisi yetiştirildiği belirtildi. Ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla 38 dekarlık alanda 12 bin aronya bitkisinin yer alacağı bahçe için arazi hazırlıklarının sürdüğü aktarıldı.
Esra Uzun, Gümüşova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aydın Koca’dan işletmenin üretim durumu, sulama sistemi ve kurulması planlanan aronya bahçesiyle ilgili bilgi aldı. Alternatif ve katma değeri yüksek ürünlerin tarımsal üretime kazandırılmasının, üreticilerin gelir kaynaklarını çeşitlendirmesi ve kırsal ekonominin güçlenmesi bakımından önem taşıdığını ifade etti.
Yeşilyayla’daki at çiftliğinde inceleme
Programın devamında Yeşilyayla Köyü’nde faaliyet gösteren at çiftliği ziyaret edildi. Çiftlikteki yetiştiricilik faaliyetleri, hayvanların bakım ve beslenme koşulları hakkında bilgi alan heyete, işletmede 6 tay, 5 genç at ve 7 kısrak olmak üzere toplam 18 at bulunduğu aktarıldı. Atların bakım, besleme ve yetiştirilmesine yönelik çalışmalar değerlendirildi.
İl Müdürü Esra Uzun, bitkisel ve hayvansal üretimin farklı alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin kırsal kalkınmaya katkı sağladığını belirtti. Üreticilerin yenilikçi üretim modellerine yönelmesini ve tarımsal faaliyetlerini çeşitlendirmesini önemsediklerini kaydetti.
Uzun, İl Müdürlüğü teknik personeliyle üreticilere destek olmaya ve sahadaki çalışmaları takip etmeye devam edeceklerini ifade etti.
İncelemelerde İl Müdürü Esra Uzun’a Gümüşova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aydın Koca, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Cem Özmen ile teknik personel eşlik etti.





