TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu, Kastamonu Üniversitesinde düzenlenen programda öğrencilerle bir araya geldi. Demiroğlu, KAAN’ın bu yıl uçurulmasının hedeflendiğini belirterek, uçağın Türkiye’nin havacılık alanındaki en yerli projesi olduğunu söyledi.
Kastamonu Üniversitesinde düzenlenen “Genç Nesille 6. Nesil” programına konuşmacı olarak katılan Demiroğlu, akademisyen ve öğrencilerle buluştu. TUSAŞ’ın projeleri hakkında bilgi veren Demiroğlu, öğrencilerin sorularını yanıtlayarak staj imkanları ve işe alım süreçlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Uzay şartlarında test edebiliyoruz”
TUSAŞ’ın geniş üretim kapasitesine sahip bir kampüsü bulunduğunu ifade eden Demiroğlu, “Dünyanın hiçbir yerinde bulamayacağınız çeşitlilikte üretim kabiliyetine sahip bir kampüsümüz var. Bu kampüste şu an 5. Nesil KAAN üretiliyor, tasarlanıyor, test ediliyor. İleri eğitim uçağı HÜRJET tasarlandı, üretildi, şimdi seri üretime geçiyor. HÜRKUŞ da öyle, silahlı versiyonu da var. HÜRJET’in de silahlı konfigürasyonu da istenildiğinde yapılacak. ATAK, GÖKBEY üretiliyor, tasarlanıyor. ANKA, AKSUNGUR, ANKA-3, ŞİMŞEK, SÜPER ŞİMŞEK hepsi aynı şekilde. TÜRKSAT-6A, İMECE, GÖKTÜRK, haberleşme uyduları, gözetleme uydularının hepsi bu tesislerde hem tasarlanabiliyor hem üretilebiliyor hem de test ediliyor. Uzay şartlarında test edebiliyoruz” dedi.
“Güçlü olmazsanız ancak ayakta kalabiliyorsunuz”
Üretimin, Türkiye’nin güçlü kalabilmesi açısından zorunlu olduğunu belirten Demiroğlu, TUSAŞ’ın son yıllarda önemli bir atılım gerçekleştirdiğini kaydetti.
Demiroğlu, “Bu kuruluş, öncesi var ama asıl hamleyi son 20 yılda, hatta son 10 yılda yaptı. Neden bu hamleyi yaptı, çünkü yapmamız gerekiyor. Çünkü başka çaremiz yoktu. Dünya konjoktüründe içinde bulunduğumuz dünyada, sağımız, solumuz, üstümüz, altımız, her tarafımız ateş çemberi. Ben bu konferansı rahatlıkla verebiliyorsam, siz okullarınızda rahatlıkla okuyabiliyorsanız, gece evinize veya yurtlarınıza gidip endişe duymadan uyuyabiliyorsanız güçlü olmak zorundasınız. Bu coğrafyada başka çaremiz yok. Güçlü olmazsanız ancak ayakta kalabiliyorsunuz. Irak’ı, Suriye’yi gördük. Bizim de görevimiz Türkiye’yi, içimizde bulunduğumuz coğrafyada güçlü olarak tutabilmek. Onun için biz de elimizden geleni yapmak durumundayız. Bizim de TUSAŞ olarak yaptığımız bunlar” diye konuştu.
“İyiyiz ama daha iyi olmak zorundayız”
Gençlere farklı alanlarda kendilerini geliştirmeleri tavsiyesinde bulunan Demiroğlu, “Havada, karada, denizde, uzayda, siber dünyada çalışıyoruz. ‘Sadece ben bu işi yaparım’ bitti. Öyle bir şey yok. Bir alanda çok iyi olmak zorundasınız, birçok alanda da iyi olmak zorundasınız. Artık dünya böyle. Artık ikinci yabancı dili soruyoruz. Bu konuyu bileceksin, diğer konuda işini yapacak kadar haberdar olacaksın. Biz havadan havaya konuşurken, yerle de irtibat kurmak zorundayız. Çünkü başka türlü başarılı olamayız. 6. nesil geldi. Bu alanda çalışıyoruz, iyiyiz ama daha iyi olmak zorundayız. Sizler de daha iyi olmak zorundasınız, bayrağı sizler devralacaksınız” şeklinde konuştu.
TUSAŞ’taki staj ve işe alım süreçlerinde çeşitli kriterlerin değerlendirildiğini belirten Demiroğlu, Kastamonu Üniversitesi ile yapılacak protokol kapsamında başarılı öğrencilerin staj programına alınmasının hedeflendiğini söyledi.
“KAAN’ı inşallah bu yıl uçuracağız”
KAAN projesinde TÜBİTAK’ın da büyük bir özveriyle çalıştığını dile getiren Demiroğlu, “KAAN iyi durumda, hatta ellerinizden öper diyebilirim. KAAN’ı inşallah bu yıl uçuracağız. KAAN şu an Türkiye’de havacılık alanında yaptığımız en yerli proje diyebilirim” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Demiroğlu’na teşekkür belgesi ve tablo takdim etti.





