Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından öğrencilerin araştırma yapma ve proje geliştirme yetkinliklerini artırmak amacıyla düzenlenen proje atölyelerinin ilk etabı tamamlandı. Arif Nihat Asya Erkek Öğrenci Yurdu, Rahime Sultan Kız Öğrenci Yurdu ve Ayşe Hümeyra Ökten Kız Öğrenci Yurdu’nda gerçekleştirilen buluşmalarda, proje hazırlama süreçleri ve teknik ayrıntılar ele alındı.
SAÜ Araştırma Dekanlığı (ARDEK) tarafından düzenlenen “TÜBİTAK 2209 Proje Önerisi Hazırlamada Pratik Yaklaşımlar” başlıklı atölyeler, üç oturumla gerçekleştirildi. SAÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Osman Kurt’un verdiği eğitimlerde, TÜBİTAK 2209-A ve 2209-B destek programlarına başvuru sürecinde izlenmesi gereken yollar anlatıldı. Öğrencilerin araştırma fikirlerini bilimsel projelere dönüştürürken dikkat etmeleri gereken aşamalar aktarılırken proje konusu belirleme, araştırma önerisi hazırlama ve başvuru süreçleri üzerinde duruldu. Daha önce destek almaya hak kazanan projelerden örneklerin de paylaşıldığı programlarda, öğrencilerin soruları yanıtlandı. Etkinliklere Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emiroğlu ve TÜBİTAK 2209 Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Derya Kırsever de katıldı.
“Öğrencilerimizin proje deneyimi kazanmasını önemsiyoruz”
Programlarda öğrencilerle bir araya gelen SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, üniversite eğitiminin teorik bilgilerle sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti. Öğrencilerin öğrendiklerini uygulamaya aktarabilmesinin önemine işaret eden Prof. Dr. Al, “Bir fikri ortaya koyma, geliştirme, ekip kurma, kaynak bulma ve hayata geçirme süreçleri üniversite eğitiminin önemli bir parçasıdır. Araştırma Üniversitesi olarak öğrencilerimizi üreten, sorgulayan, çözüm geliştiren, özgüvenli, yetkin ve topluma değer katan bireyler olarak geleceğe hazırlamayı hedefliyoruz. Bu hedefin en değerli ve en önemli parçası sizlersiniz” dedi.
Bilimsel üretim ve toplumsal katkı
Lisans öğrencilerinin eğitim sürecinde araştırma ve proje geliştirme deneyimi edinmesini önemsediklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Al, bilimsel çalışmaların sektörle iş birliği kurulması ve toplumsal sorunlara çözüm üretilmesi bakımından önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. TÜBİTAK desteklerinin öğrenciler için büyük bir imkan olduğunu belirten Prof. Dr. Al, gençleri araştırmaya, sorgulamaya ve fikirlerini projelere dönüştürmeye teşvik etti. Karşılıklı görüş alışverişiyle tamamlanan buluşmalarda öğrenciler, proje fikirlerinin yanı sıra üniversiteye yönelik beklenti ve önerilerini de dile getirdi.





