Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kultur Koleji

Sapanca’nın “Yastıkçı Dede”si, 70 yıllık mesleğini oğlu ve torunuyla sürdürüyor

🔊 Haberi Sesli Dinle Hazır ▶ Dinle ⏸ Duraklat ⏹
Şehrazat Künefe
Haberi Sesli Dinle Hazır

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde yaşayan 93 yaşındaki Selahattin Dayal, askerlik yıllarında komutanının yönlendirmesiyle öğrendiği yorgancılığı 70 yıldır sürdürüyor. İlçede “Yastıkçı Dede” adıyla tanınan Dayal, ilerleyen yaşına rağmen gözlük kullanmadan iğneye iplik geçirebiliyor. Usta yorgancı, mesleğini oğlu Celal Dayal ve 10 yaşındaki torunu Zehra ile birlikte geleceğe taşımaya çalışıyor.

Çalışma hayatına 1955 yılında Ankara’da başlayan Selahattin Dayal, askerlik görevi sırasında yatakhanedeki yorganları dikerek yorgancılığı öğrendi. Askerliğinin ardından memleketine dönen Dayal, mesleğini sürdürebilmek için dükkân açtı. Dört çocuk ve 12 torun sahibi olan Dayal, her gün 09.00-19.00 saatleri arasında tezgâhının başında çalışıyor.

Akyazı, Karasu ve Hendek başta olmak üzere çevre ilçelerden çok sayıda müşterisi bulunan Dayal, mesleğini ömrünün sonuna kadar sürdürmek istediğini belirtiyor. Yıllar önce evlenen kadınlara yorgan diken usta, zaman içinde onların çocukları için de yorgan hazırladı.

“Bizim amacımız müşterilerimizi memnun etmek”

Babasının yanında çalışan Celal Dayal, 2012 yılında dükkâna geldiğini ve babasının 1963’ten beri bu mesleği yaptığını söyledi. Mesleğin içinde büyüdüklerini belirten Celal Dayal, babasının yaşının ilerlemesiyle dükkânda çalışmaya başladığını ifade etti.

Celal Dayal, kızının da mesleğe ilgi gösterdiğini belirterek, “Kızım da makinede dikmeyi öğrendi, bana yardım ediyor. Yastık dolduruyor. Severek yapıyor bu mesleği. Birine geçmesini isterim. Bu meslek ne kadar ölmeye yüz tutmuş deseler de ölmeye yüz tutmuş değil. Herkesin talebini karşılamaya çalışıyoruz. Özellikle yün ve pamuk yorgan ile yastıklara şu anda talep çok. İnternetten alışveriş yapan müşteriler daha sonra bize geliyor. Eski yorganlarını, pamuklarını ve yünlerini yeniden dikip müşteriye veriyoruz” dedi.

Babasının ilçede “Yastıkçı Dede” olarak tanındığını anlatan Celal Dayal, çocukken dükkânın önünden geçenlere yastık verdiğini, bu nedenle bazı müşterilerin yıllar sonra bile kendilerini hatırladığını aktardı. Celal Dayal, “’Dede, 15 senedir yastığınızı saklıyoruz’ diyenler var. Bizim amacımız müşterilerimizi memnun etmek” ifadelerini kullandı.

“Ölene kadar yapacağım”

Yorgancılıkta geçirdiği yılları anlatan Selahattin Dayal, mesleğe başlamadan önce 1955 yılında Ankara’da bir hastanede yedi ay çalıştığını söyledi. Askerliğinin ardından memleketine döndüğünü belirten Dayal, bir ustanın yanında çalışarak mesleği sürdürdüğünü dile getirdi.

Dayal, ailesini kurmasında ve işini büyütmesinde Sapanca halkının kendisine destek olduğunu ifade ederek, “93 yaşındayım, hâlâ devam ediyorum. Sabah 09.00’dan akşam 19.00’a kadar çalışıyorum. Akyazı, Karasu ve Hendek’ten telefon ediyorlar. Çok sayıda eski müşterim var. Ölene kadar yapacağım” diye konuştu.

Yıllar içinde birçok ailenin yorganını hazırladığını anlatan Dayal, “Kocaya giden kıza yorgan diktim, evlendi, çocuk yaptı. O çocukla geri geldi, ona da yorgan diktim. 50-60 sene geldi geçti. Kolaylıkla gelmedik buralara, çok eziyet çektik. Hiç hileli mal yapmadım, kimseyi ağlatmadım. Onun için müşteriler çok memnun” dedi.

Mesleğin devamlılığı konusunda endişeli olduğunu da belirten Dayal, “Meslek hemen hemen bitiyor. Oğlum devam etmezse bitiyor. Kimse kalfalık yapmaz, çıraklık yapmaz. Kimse istemez, yorgan dikmeye uğraşır mı adam?” ifadelerini kullandı.

“3. nesil olarak bu mesleği yapmak istiyorum”

Okul çıkışlarında dedesi ve babasına yardım eden 10 yaşındaki Zehra Dayal ise yorgancılığın üçüncü kuşak temsilcisi olmayı istediğini söyledi. Zehra, “Her gün okul çıkışında dükkâna geliyorum, babama yardım ediyorum. Ben babama yardım ediyorum, babam dedeme yardım ediyor. Hepimiz yardımlaşarak çalışıyoruz” dedi.

İleride babasının mesleğini sürdürmek istediğini belirten Zehra Dayal, “Babamın mesleğini seviyorum. Meslek güzel, babam her müşteriyle samimi. Bu da benim hoşuma gidiyor. O yüzden mesleği 3. nesil olarak yapmak istiyorum. Babam şehir dışına mal almaya gittiğinde dükkâna geliyorum. Dedem fiyat işlerinden pek anlamadığı için pos cihazını kullanıyorum, müşterilerle ilgileniyorum” diye konuştu.